Verhuisd naar een topwoning

12 juni 2017

Marco (marketeer) had een ruim appartement, geen verhuisplannen en vond zijn buurt in de Baarsjes steeds leuker worden. Toen de eigenaar het pand verkocht aan Buro Amsterdam en hem werd gevraagd of hij wilde verhuizen, kon hij zich maar moeilijk voorstellen dat hij er zonder gedoe of kosten er op vooruit kon gaan qua woongenot: “ze moeten wel met een heel goed aanbod komen wil ik hier weggaan!”

Hoe maakte je voor het eerst kennis met Buro Amsterdam?
Mijn vorige eigenaar had me al op de hoogte gesteld van de verkoop van het pand. Buro Amsterdam nam vlak daarna contact op om kennis te maken en natuurlijk om hun nieuwe eigendom even te zien. Daarna benaderde Buro Amsterdam me opnieuw met de vraag of ik misschien zou willen verhuizen, zodat ze het pand konden renoveren.

Hoe stond je daar tegenover?
Niet per se afwijzend, maar ik kon me niet voorstellen dat ze een aanbod konden doen waarmee ik er op vooruit zou gaan. Ik wilde er qua woonoppervlak niet op achteruit gaan en wilde graag een nieuwe open keuken en frisse badkamer. Mijn huurprijs moest niet teveel stijgen. En er moest een goede verhuisvergoeding zijn zodat ik na het betalen van de verhuiskosten ook geld overhield voor nieuwe gordijnen en wat meubels. Behoorlijk wat eisen.

Hoe ging het toen verder?
Ik ben zelf in het Kadaster gedoken om de verkoopprijs van het pand te achterhalen. Ik heb uitgezocht wat panden en appartementen in de buurt deden qua prijs en heb advies ingewonnen bij een jurist en bij een makelaar in de buurt. Met die informatie op zak en na een paar gesprekken met Buro Amsterdam en bezichtigingen van potentiële woningen werd me duidelijk dat ik er wel degelijk op vooruit kon gaan. Ik woon nu in een topwoning! Alles is hier geschilderd en er is een nieuwe keuken, vloer en badkamer geplaatst. Het was even wennen van West naar de Rivierenbuurt maar het is ook leuk om een nieuwe wijk te ontdekken. De gezellige Pijp is vlakbij en hardlopen langs de Amstel is heerlijk. Ik ben er op alle fronten op vooruit gegaan. Het was gewoon een goede deal.

Hoe heb je het proces en het contact met Buro Amsterdam ervaren?
Buro Amsterdam heeft nooit druk uitgeoefend of gepusht. Dat was fijn omdat ik toch al tien jaar aan de Admiralengracht woonde, zo’n beslissing neem je niet in een dag. Je gaat je toch hechten aan de buurt en ik had goed contact met buren. Wat me gerust stelde is dat Buro Amsterdam altijd benadrukte dat ik op ieder moment ook kon besluiten niet te verhuizen en te blijven wonen in de woning. Ook na het tekenen van het contract kwam Buro Amsterdam netjes hun afspraken na. Zo moest er nog een woonkamerdeur geplaatst worden en was er nog wat schilderwerk nadat de woning was opgeleverd. Dit werd netjes en voortvarend opgepakt.

Wat zou je zeggen tegen iemand die nu in het schuitje zit waar jij in zat?
Ga open het gesprek in, praat erover met mensen om je heen en laat je adviseren door een jurist of bijvoorbeeld een juridisch loket. Bedenk dat je altijd kan besluiten om niet te verhuizen. Jij hebt als huurder de bovenhand, gelukkig is dat in Nederland goed geregeld.