Van huren in de Rivierenbuurt naar kopen op de Albert Cuyp

09 juni 2017

Frank (accountant bij een horlogebedrijf) woonde al meer dan zijn halve leven in een huurwoning in de de Rivierenbuurt. Gedacht aan verhuizen had hij eigenlijk nooit, totdat Buro Amsterdam eind 2015 het pand kocht. Nu woont Frank content in een koopwoning nabij de Albert Cuyp.

“Ik was erg echt gehecht aan het huis en de buurt. Gek dat ik er nu eigenlijk helemaal niet meer naar terug wil.”

Hoe lang woonde u al in de Rivierenbuurt?
Lang! Toen ik dertig jaar geleden als student naar Amsterdam kwam, wist ik helemaal niet hoe moeilijk het was iets te vinden. Vanuit het dispuut kwam toen het aanbod om in het pand in de Rivierenbuurt een kamer te huren. Daar heb ik toen vrij snel ‘ja’ tegen gezegd. Na veel gedoe met de eigenaar over onderhuur, heb ik uiteindelijk aan het einde van mijn studie de deal gemaakt om er ‘legaal’ alleen te blijven wonen. Dat heb ik met erg veel plezier gedaan.

Wanneer kwam u voor het eerst in contact met Buro Amsterdam?
Buro Amsterdam klopte aan met het verhaal dat ze het pand wilden gaan kopen om dit vervolgens in zijn geheel te renoveren. De staat van onderhoud was slecht. De fundering was verschrikkelijk. Er zat een verschil van 28 cm tussen voorkant en achterkant huis. Dat was best extreem en met de tijd werd het alleen maar erger. Bij alle buren en in de hele straat was de fundering al hersteld. Dat huis was het enige huis waarbij dat nog niet zo was.

Wanneer werd er voor het eerst over verhuizen gesproken?
Zo’n ingrijpende renovatie gaat natuurlijk een stuk makkelijk als het pand helemaal leeg is. Na enkele brieven over de aankoop door Buro Amsterdam kwam Jean Paul langs om te peilen of ik eventueel geïnteresseerd zou zijn om te verhuizen, als daar een gepaste vergoeding tegenover stond. Ja, dan ga je daar wel over nadenken. Ik had er wel oren naar, wie weet?

Hoe gaat zo’n proces verder?
Toen ik interesse had getoond gaf Buro Amsterdam aan zoveel mogelijk in het proces te willen faciliteren. We keken eerst goed samen naar wat de mogelijkheden waren. Wat is de inkomenssituatie? Hebben we het over sociale huur of niet? Of ga je kopen? Al die facetten werden goed onderzocht, er zijn behoorlijk wat scenario’s te bedenken. Voor dat proces werd door Buro Amsterdam goed de tijd genomen. Ik ben een aantal keer bij ze langs geweest op kantoor. Van druk was helemaal geen sprake. De gesprekken waren heel prettig. Rustig oriënteren. Ik heb nooit ervaren van: “opschieten, we hebben een beslissing nodig”, of iets dergelijks.

Hoe bent u op de Albert Cuyp terecht gekomen?
Met Rolf Jansen ben ik de hele stad doorgegaan en hebben we woningen die Buro Amsterdam in de portefeuille heeft bekeken. Helaas hadden ze uiteindelijk zelf niks dat aansloot bij mijn wensen. Toen zijn we Funda opgegaan en ben ik samen met Rolf verder gaan kijken. Dat vond ik echt heel behulpzaam. Uiteindelijk heb ik samen met BA dit appartement gevonden en heb ik een bod gedaan. Dit werd gelukkig geaccepteerd. Buro Amsterdam heeft dus eigenlijk een beetje aankoopmakelaar gespeeld.

Wat zou u iemand die nu in hetzelfde schuitje zit als u nog willen meegeven?
Ik heb veel mensen gesproken over de hoogte van de vergoeding die werd geboden voor het verhuizen. Zeker mijn commerciële collega’s kwamen met allerlei uitgebreide berekeningen van wat er allemaal bij zo’n verhuizing komt kijken. Er komen zoveel dingen bij waar je niet helemaal bij stilstaat. Zoals verhuiskosten, nieuwe meubels, opslag, kleine reparaties, gordijnen, behang, etc. Dat zijn dingen die ik in eerste instantie in de overweging van het aanbod niet had meegenomen. Reken dit dus goed door, zou mijn advies als accountant zijn.