De verkoop van garage Ruud Baas – Jacob van Lennepkade 295

12 juni 2017

De in Amsterdam goed bekende Volkswagengarage aan de Jacob van Lennepkade 295 sloot in 2007 voorgoed haar deuren. Als een van de eerste projecten van Buro Amsterdam hielp het (toen nog) drietal Willem, Raymond en Kris garage-eigenaar Ruud Baas met de verkoop van het pand.

“Het was me alleen nooit gelukt. Ik ben de jongens tot op de dag van vandaag dankbaar.”

Hoe lang heb je de garage gehad?
Ik heb op de garage op de Jacob van Lennepkade overgenomen van mijn vader. Het waren twee panden, waarvan op de benedenverdieping de muur was weggebroken. Boven de garage zaten zes woningen, die ik verhuurde. Er woonde onder andere twee van mijn dochters. We hebben het altijd druk gehad in de garage, mensen wisten ons te vinden. Rond 2006 ontstond het idee om de garage te verkopen. Ik had altijd al het idee om de panden ooit te splitsen, zodat ze meer zouden opbrengen. Dat heb ik in eerste instantie zelf geprobeerd naast mijn werk, maar ik kwam er al snel achter dat je dan kansloos bent.

Waarom?
Er komen allerlei mensen op je af van bouw-en woningtoezicht, de gemeente, noem maar op. Dan beginnen de vragen: “je gaat zeker stoppen en in Spanje wonen”. Een eigenaar die zijn pand wil verkopen wil toch geld vangen, denken ze dan.

Hoe kwam je bij Buro Amsterdam terecht?
Ik kende een paar makelaars vanuit de garage die ik eerst had gevraagd of ze konden helpen met het splitsen van die panden. Die taaiden al heel gauw af. Al het gedoe met het bouw-en woningtoezicht, dat zagen ze niet zitten. Toen ben ik via een kennis van een klant van me in contact genomen met Buro Amsterdam. Die zagen er wel heil in. Buro Amsterdam was toen nog een heel klein bedrijfje met alleen Raymond, Willem en Kris. Met hen heb ik toen veel gesprekken gevoerd. Ze zeiden op een gegeven moment: “kap er toch mee joh, het wordt veel te veel. Je kunt toch niet tot je 65ste blijven sleutelen.” Die jongens hebben me toen heel goed geholpen.

Hoe ging de samenwerking toen verder?
Willem maakte zich nergens druk over en zei meteen: “Maak je geen zorgen, laat mij maar lullen met die gasten van de gemeente”. We zijn toen als partners in de verkoop gestapt. Buro Amsterdam heeft de hele verkoop begeleid; van mannen met witte pakken die de grond kwamen checken, tot aan het veranderen naar woonbestemming en de uiteindelijke verkoop van de appartementen. Ze hebben alles van A tot Z begeleid. De verkoop startte eind 2008, vlak voor de crisis. Uiteindelijk hebben we alles voor een goede prijs verkocht. Het is fantastisch gegaan, het was me niet gelukt om het zelf te doen.

Wat was er fantastisch aan?
Als je iets wilt verkopen, je hebt veel hulp nodig en gaat met projectontwikkelaars aan de gang, dan kun je ook zomaar de verkeerde treffen. Buro Amsterdam is echt een aparte club. Als ontwikkelaars in een Ferrari langskomen of ze zitten het halve jaar aan de Côte d’Azur dan zegt dat wel wat. Zij kwamen op hun fietsje. Dat voelt toch anders. Ze zijn wie ze zijn. In die tien jaar dat ik ze al ken zie ik ze geen rare dingen doen. Ook alle nieuwe jongens die er in de jaren zijn bijgekomen zijn niet van die ‘vastgoedboefjes’. Het zijn allemaal een beetje ideale schoonzonen. Ik heb altijd een vertrouwd gevoel bij ze gehad. Ik heb in mijn werk in de garage altijd veel met mensen te maken gehad en veel doe je toch op gevoel. Het gevoel bij Buro Amsterdam is altijd goed geweest.

Heb je nog contact met Buro Amsterdam?
Ik heb nog steeds contact met de jongens van Buro Amsterdam. Ze moeten natuurlijk af en toe huurders verhuizen als ze aangekochte panden renoveren. Dat doen ze allemaal heel netjes. Omdat ik gepensioneerd ben help ik ze dan soms met deze verhuizingen en dingen regelen voor de huurders. Ik vind het leuk dat ik zo zowel Buro Amsterdam als die mensen kan helpen.